В цьому році ми вперше до Великодня пекли паски. До цього у мене були тільки не дуже вдалі експерименти з дріжджовим тістом. І ті колись дуже давно...
На цей раз все вийшло просто ідеально. Пасочки смачні і красиві, ще й не так багато мороки, як я думала. Готували за цим відеорецептом.
Сам рецепт:
380 гр борошна,
дріжджі (у мене були сухі, швидкодіючі) - кількість дивитися на звороті пачки (у мене півпачечки, 5гр),
150 гр цукру,
5 яєць,
25 мл молока (саме 25, трошечки),
дрібка солі,
180 гр вершкового масла,
150 гр сухофруктів.
В миску просіяла борошно, додала сухі дріжджі і розмішала.
В іншій посудині розмішала цукор, яйця, тепле молоко і сіль.
Далі в рідку частину (цукор, яйця, молоко) висипаємо борошно з дріжджами і вимішуємо тісто... Я місила міксером, насадками-спіральками. Не дуже швидко, але вимішалося гарно.
Далі потрохи додаємо масло і продовжуємо місити тісто. Ніби вмішуємо масло в тісто. Масло м'яке, порізане на шматочки.
Вимішане тісто накриваємо сухим чистим рушничком і залишаємо підходити на 1,5 - 2 години. Спеціальне тепле місце ми не шукали, ані в теплу воду не ставили. Просто в кухні. До того, у нас було і не дуже тепло.
За півтори години тісто трошки підросло. Сильно підрости і не має. Трохи його обминаємо, "опускаємо". Накриваємо харчовою плівкою - і в холодильник. В холодильнику має бути 4-12 годин. У нас простояло ніч.
За ніч підросло набагато більше. Тісто м'яке, ніби навть рідкувате, але досипати борошна не треба. Висипаємо в тісто родзинки (у нас були попередньо вимочені у воді) і знову легенько розмішуємо руками, "опускаємо".
Далі - по формах. Форми треба заповнювати десь на 1/3, а може і менше.
Це ми з Максимом розкладаємо тісто по формах. (Взагалі, уся випічка затівалася більше для Святослава, він таке дуже любить. Але Святославчик захворів і більше лежав, тільки деколи заглядав до нас. Зате Максиму процес дуже сподобався).
На цей раз все вийшло просто ідеально. Пасочки смачні і красиві, ще й не так багато мороки, як я думала. Готували за цим відеорецептом.
Сам рецепт:
380 гр борошна,
дріжджі (у мене були сухі, швидкодіючі) - кількість дивитися на звороті пачки (у мене півпачечки, 5гр),
150 гр цукру,
5 яєць,
25 мл молока (саме 25, трошечки),
дрібка солі,
180 гр вершкового масла,
150 гр сухофруктів.
В миску просіяла борошно, додала сухі дріжджі і розмішала.
В іншій посудині розмішала цукор, яйця, тепле молоко і сіль.
Далі в рідку частину (цукор, яйця, молоко) висипаємо борошно з дріжджами і вимішуємо тісто... Я місила міксером, насадками-спіральками. Не дуже швидко, але вимішалося гарно.
Далі потрохи додаємо масло і продовжуємо місити тісто. Ніби вмішуємо масло в тісто. Масло м'яке, порізане на шматочки.
Вимішане тісто накриваємо сухим чистим рушничком і залишаємо підходити на 1,5 - 2 години. Спеціальне тепле місце ми не шукали, ані в теплу воду не ставили. Просто в кухні. До того, у нас було і не дуже тепло.
За півтори години тісто трошки підросло. Сильно підрости і не має. Трохи його обминаємо, "опускаємо". Накриваємо харчовою плівкою - і в холодильник. В холодильнику має бути 4-12 годин. У нас простояло ніч.
За ніч підросло набагато більше. Тісто м'яке, ніби навть рідкувате, але досипати борошна не треба. Висипаємо в тісто родзинки (у нас були попередньо вимочені у воді) і знову легенько розмішуємо руками, "опускаємо".
Далі - по формах. Форми треба заповнювати десь на 1/3, а може і менше.
Це ми з Максимом розкладаємо тісто по формах. (Взагалі, уся випічка затівалася більше для Святослава, він таке дуже любить. Але Святославчик захворів і більше лежав, тільки деколи заглядав до нас. Зате Максиму процес дуже сподобався).
Тісто у формах. Форми були і паперові, і металеві. В металеві стелили пергамент для випічки.
(На фото - два заміси, тому так багато пасочок).
Накрили усе це рушничком і залишили в кухні на 3 чи 3,5 години. Спочатку мені здавалося, що о-йо-йой, воно ж зовсім не росте, що буде. Але тим часом воно добре підросло.
Намазуємо зверху жовтком з водою (1 жовток змішати з чайною ложкою води).
Пасочки випікаються в духовці на 180' 40-60 хвилин. У нас менші пеклися 40 хв, більші - годину.
Глазур ми купили готову, просто збили міксером з яєчним білком.
До прикрашання пасок і Святославчик трохи приєднався.
Зверху - кольорова присипка і цукрові фігурки.
І наш святковий кошик.
Немає коментарів:
Дописати коментар